Przejdź do

AktualnościKanał RSS

05 listopada 2018 12:28 | Aktualności

Budynek Urzędu Miejskiego i jego otoczenie zmieniły się nie do poznania

Urząd Miejski w Nowym Stawie nabrał nowego oblicza. Najpierw zakończyły się trwające kilka miesięcy prace termomodernizacyjne, a teraz budynek magistratu doczekał się instalacji elementów informacyjnych, dzięki którym obiekt zyskał nowoczesny i reprezentacyjny wygląd.

 

Budynek Urzędu Miejskiego został odnowiony przy udziale środków unijnych w ramach projektu Miejskiego Obszaru Funkcjonalnego Malbork-Sztum. Prace związane m.in. z ociepleniem ścian i wykonaniem nowej elewacji kosztowały ponad pół miliona złotych, z czego ponad 350 tys. zł magistrat pozyskał z funduszy europejskich. W ramach inwestycji termomodernizacyjnej nie można było jednak wykonać wszystkich prac.

Dzięki projektowi termomodernizacyjnemu udało się nam między innymi ocieplić budynek i wymienić okna, dzięki czemu stał się on energooszczędny i będziemy ponosić mniejsze koszty związane z jego utrzymaniem - mówi Jerzy Szałach, burmistrz Nowego Stawu. - Projekt nie pozwalał jednak na zrealizowanie prac związanych z właściwym oznakowaniem urzędu. Z własnych środków wykonaliśmy więc napis na budynku, zainstalowaliśmy pylon informacyjny przed nim, a także zagospodarowaliśmy teren przed magistratem.

 

W ramach prac termomodernizacyjnych nie można było wykonać też prac konserwatorskich na ceglanych detalach znajdujących się na elewacji. Samorząd wykonał je więc z własnych środków. Podobnie stało się z umieszczeniem napisu „Urząd Miejski” na budynku oraz instalacją pylonu z informacjami na temat instytucji działających w obiekcie.

 

Dzięki tym inwestycjom goście Nowego Stawu już nie pomylą budynku Urzędu Miejskiego z żadnym innym.W ramach zagospodarowania terenu przed obiektem pojawiły się nowe nasadzenia, ławki podświetlenie budynku. Całość prac związana z poprawą estetyki otoczenia urzędu kosztowała około 32 tysięcy złotych.

 

Przypomnijmy, że sama termomodernizacja budynku Urzędu Miejskiego w Nowym Stawie została wykonana w ramach projektu pn. „Poprawa efektywności energetycznej w obiektach użyteczności publicznej na terenie Powiśla i Żuław (wraz z działaniami informacyjno-edukacyjnymi)” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020, Osi Priorytetowej 10 Energia, Poddziałania 10.2.1 Efektywność energetyczna - wsparcie dotacyjne, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego”.

Przeczytano: 94 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: